Alla folkhögskolor och studieförbund i Sverige använder klientprogrammet FirstClass för att nå Folkbildningsnätet. Den senaste veckan har det uppkommit att man inte kan installera FirstClass i den senaste versionen av Ubuntu 10.10 Maveric Meerkat. Installationspaketet ger bara ett felmeddelande. Det var Hagaberg och Mellansels folkhögskola som använder Ubuntu i verksamheten som påpekade detta i forumet Fri Programvara i Folkbildningen. Det har även uppmärksammats och felanmälts på Ubuntus bugtracker Lanuchpad. Hur ska man då fixa detta om man nu kör den senaste versionen av Ubuntu?

Lösningen just nu är att använda det alternativa programpaketet av FirstClass som är packat i ett tar.gz-arkiv. Tipset kom från Launchpad och hur man gör finns nu på vår wiki.  Intressant att se hur man snabbt och lätt tillsammans löser problem i de fria programvärden!

Detta med att det nu är relativt svårt att installera FirstClass i Ubuntu är bekymmersamt. Då föddes en idé: Varför inte göra ett installationsskript? Så just nu pågår lite arbete kring att skapa ett skript för detta och faller inom ramen för Fria ProgramvaruGuiden. För det är ju viktigt att man kan nå Folkbildningens plattform på ett så enkelt sätt som möjligt även om du använder en fri programplattform!

Det har nu skapats två wikisidor kring detta och arbetsnamnen på skripten är Autofc4linux och Fcwin4linux.

Här kommer en skärmdump som en "teaser"!

Mer info kommer... :-)

/Jörgen

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.