Nu finns den formella slutrapporten för Fria Wikin tillgänglig som PDF att ladda ner på sidan om projetet som du hittar i menyn till vänster.

Kalender
Ännu är det nya och spännande året ungt.
Grafik: CC-BY-NC-SA by pendragon1966

Dagarna och veckorna på det ännu ganska nya året har nu hunnit ticka på ett tag. Precis innan jul fick jag ett telefonsamtal från Ulrika på Folkbildningsrådet om att styrelsen beslutat att bevilja medel till en speciell wikisatsning vilket startades upp i Stockholm under en heldag i slutet av januari månad. Här är vi två folkhögskolor och två studieförbundsavdelningar som ska utveckla wikifarmen och wikimetoder, i nära samverkan med Folkbildningsnätet och andra med hög kompetens inom området wikier. Våra ansökningar från Glokala blev alltså något helt annat men tycker absolut inte att detta är någon större besvikelse. Tvärt om så är detta ett mycket spännande och intressant upplägg och jag ser verkligen fram emot att fortsätta det vidare bygget av wikifarmen tillsammans med andra som säkert kan berika utvecklingen med olika erfarenheter och idéer. Jag har nu uppdaterat projektshemsidorna med detta projekt som blir det sjätte sedan denna webbplats startade och kommer efterhand att fylla på som innan. Se vidare i undermenyn till vänster för senaste info.

200px-wikiskills_logoNu har du chansen att lära dig om wikis i allmänhet, och Wikipedia i synnerhet. Detta tack vare en turnerande kurs i landet som erbjuds främst till dig som är lärare, tränare, coach eller arbetar som kommunikatör inom utbildningssektorn. Det är EU-projektet WikiSkills genom Wikimedia Sverige som arrangerar kurser i Stockholm 7-8 februari, Skellefteå den 21 – 22 februari och och på Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg den 25-26 mars i samarbete med Folkhögskola 2.0. Kursen är kostnadsfri och flyer finns här som PDF för spridning. Mer info här.

Ladda ner
Ladda ner som PDF genom länkarna till höger
Grafik DelliOS System by Wendell Fernandes

I fredags var det deadline för både en pedagogisk handledning och en produktionsbeskrivning av Fria Wikins arbete med wikifarmen. Klicka på länkarna i texten för att ladda ner som PDF. Just nu så är arbetet med slutredovisningen i full gång vilken ska bli klar innan årsskiftet.

Folkbildningssfären
     Flexlärprojektledare träffades på rådet
     Grafik CC-BY-NC-SA by JorgenQ

Den 29/11 var det projektledarträff för FlexLär 2012 på Folkbildningsrådet. Ett 50-tal personer från folkbildningen var där, och precis som på FlexLär 2012 den 14/11 så startades en wikisida om dagen. 6 st personer som var där har nu bidragit med innehåll. Här hittar du wikisidan.

220px-Lennart_Guldbrandsson
Lennart Guldbrandsson  (CC-BY by Moralist)

I maj anordnades en föreläsning med Lennart Guldbrandsson på Glokala. En ny chans gavs alla folkbildare på de skånska folkhögskolorna den 29 oktober, då Lennart åter kom söderöver igen för att berätta om Wikipedia på Furuboda Folkhögskola. Detta i samband med att en heldag om kommunikation genomfördes. Ett 60-tal personer deltog på föreläsningen som arrangerades genom fortbildningsprojektet Folkhögskola 2.0 och uppskattades mycket av deltagarna.

355px-flexlarmeet2012
FlexLärMeet 2012  CC-BY-NC-SA by JorgenQ

Den 14 november pågick seminariedagen FlexLär 2012 i ABF-huset i Stockholm. Cirka 100 personer deltog på plats och upp till ca 200 såg webbsändningar av föreläsningarna via Bambuser. Här presenterades wikifarmen vid två tillfällen, dels i seminariet Öppna lärresurser - pedagogiska verktyg samt mot kvällen på FlexLärMeet. På det förstnämnda seminariet så gjordes en demonstration av hur pass enkelt man kan skapa en sida utan att ens vara inloggad. Då hände något helt oplanerat, nämligen att människor i både publiken på plats samt någon som såg webbsändningen började skriva på sidan som skapats några sekunder tidigare. Detta ledde sedan vidare till en fullständig och ganska omfattande dokumentationssida över dagen som åtminstone 5 st personer hjälpe til att bygga upp.

220px-typewriter_by_higginskurt_
Alla kan skriva!  CC-BY-NC-SA by higginskurt

Tisdagen den 16 oktober genomfördes en praktisk workshop på Glokala för att introducera deltagarna i forskningscirkeln Medborgarmedier och medborgarjournalistik till deras egna och nya wiki Medborgarjournalistik på wikifarmen. Här är tanken att man ska vidareutveckla en distanskurs inom ämnet samt utnyttja wikiverktyget för andra utvecklingsprojekt där man behöver samverka. En pilotansökan började formas tillsammans med deltagarna genom wikin och vi hoppas att denna publika skrivyta ska vara inbjudande för fler intresserade.

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.