I förra veckan påpekade min kollega Athim att min guide till sidnumrering inte stämde överens med hur många av Glokalas datorer är inställda vad det gäller sidnumrering. På nästan alla datorer har vi installerat ett tillägg som kallas Pagination. Detta förenklar sättet hur man väljer att numrerar sidor betydligt.

Läs mer: Enklare sidnumrering med tillägget Pagination

Alla folkhögskolor och studieförbund i Sverige använder klientprogrammet FirstClass för att nå Folkbildningsnätet. Den senaste veckan har det uppkommit att man inte kan installera FirstClass i den senaste versionen av Ubuntu 10.10 Maveric Meerkat. Installationspaketet ger bara ett felmeddelande. Det var Hagaberg och Mellansels folkhögskola som använder Ubuntu i verksamheten som påpekade detta i forumet Fri Programvara i Folkbildningen. Det har även uppmärksammats och felanmälts på Ubuntus bugtracker Lanuchpad. Hur ska man då fixa detta om man nu kör den senaste versionen av Ubuntu?

Läs mer: Bekymmer för fri programplattform att nå Folkbildningsnätet

De senaste två fredagarna har jag varit med på givande verkstadsträffar för Glokalas grundkursdeltagare. Här kan deltagarna komma med datorrelaterade frågor som praktiskt har dykt upp när de ska lösa uppgifter i sina studier på skolan. Sabina undrade om hur man infogade och placerade bilder i dokument vilket vi tittade på tillsammans där även Yasir var med. Tack till er båda för att ni bidragit till FFPG!

Läs mer: Att infoga bilder i OpenOffice.org

I fredags satt jag och min kollega Anders, som är kursansvarig på Allmän kurs på Glokala, och hade en liten datorverkstad tillsammans. Problemet som skulle lösas var hur man kan stegvis kan visa en punklista på en presentationsbildbild i OpenOffice.org. Detta visste Anders att deltagarna hade löst själva under förra terminen, men det hade varit bra att ha det på pränt om någon annan deltagare undrade hur man gör.

Läs mer: Ännu en Vimeovideo

Idag har jag öppnat ett konto hos Vimeo och laddat upp den första instruktionsvideon. Denna video på strax under två minuter handlar om hur man skapar sidnumrering i OpenOffice. En fråga som ganska ofta dykt upp på Glokala bland deltagarna hos oss.

Läs mer: Första introvideon på Vimeo

I mitt dagliga arbete med it-support på Glokala, som jag arbetar med brevid projektlederiet av FFPG, så stöter man lite då och då på deltagare eller nya kollegor som föredrar att använda Ubuntu. För några år sedan så var detta mer ovanligt, men tycker att det blir allt oftare det senaste året. Glokala Folkhögskolan använder likt många andra Folkbildningsnätet som kommunikationsplattform där klientprogrammet FirstClass används. Glädjande nog finns FirstClass för Linux och funkar i Ubuntu, men problemet är att Linuxversionen inte är lika bra och stabil som den som finns för Windows och MacOS. Dock har Linuxklienten blivit betydligt bättre med åren men jag har parallellt försökt hitta andra vägar. För varför ska valet av ett operativsystem göra att förutsättningarna för studier blir sämre?

Läs mer: En liten koppling till svenska Ubuntu-communityn

På många skolor och i projektarbeten som deltagare gör kan det finnas det behov av en PDF-blankett som kan fyllas i på skärmen och skrivas ut. Förutom att man slipper "tolka kråkfötter" så kan man även Spara-som i de flesta PDF-läsarna och skicka in som t ex en bilaga till ett mail.

Denna typen av PDF kan man göra mycket enkelt i OpenOffice. Har idag påbörjat en enkel introduktion till hur man gör på denna wikisida. Obs! Arbete pågår så det är inte klar och kommer att förbättras efterhand.

Det har nu gått  lite mer än 2 månader sedan jag var på en givande tvådagars projektledarträff på Folkbildningsrådet i Stockholm. Den 14 och 15 juni träffades folk från studieförbund och folkhögskolor från hela landet som som fått beviljade projektanslag inom ramen för Flexibelt lärande. 23 st av projekten drivs av studieförbund och 16 av folkhögskolor. Här följer en liten rapport om det hela och läget överlag.

Läs mer: Varför behövs Folkbildningens Fria ProgramvaruGuide?

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.