Häromdagen råkade jag hitta en bra tipssida på engelska om OpenOffice med en del fiffiga saker jag inte kände till. Innehållet var copyrightskyddat så jag kontaktade den som skapat sidan med en fråga om jag kunde översätta till svenska och lägga ut detta enligt licensen Creative Commons. Inom ett par minuter fick jag ett trevligt svar från Cotan där han skrev att han själv funderat på att licensiera sidan och att jag gärna fick översätta! Så nu finns det på wikin en ny sida kallad Fler trix i OpenOffice.org.

Läs mer: Fler trix i OpenOffice.org

Idag träffade jag deltagarna på kursen Grundvux A på Glokalas uppdragsutbilding som håller hus på Hyllie Folketshus där jag presenterade projektet. En mycket trevlig och blandad grupp vad det gäller män och kvinnor där alla kommer från 10 olika länder runt omkring i världen. Vi tittade på en av guidefilmerna samt projektets wiki-sida och hade därefter en givande diskussion kring vad en wiki och Wikipedia är, Creative Commons, Copyright, kom därefter in lite på hur säkra hemsidor funkar, allmän datorsäkerhet samt kritik mot Facebook.

Läs mer: Presentation av FFPG på Grundvux

Så var då ett nytt spännande år här! Vi börjar med att prova att öppna upp vår wiki mera så att man inte behöver registrera sig och logga in för att redigera eller skapa nya sidor. Detta för att göra det lite enklare för alla intresserade att bidra med innehåll på wikin.

Läs mer: Ett nytt öppnare år

Så här mot årsslutet så har då till sist den tidigare utlovade OpenOffice-guiden äntligen blivit klar! Den består av en PDF som man kan ladda ner samt på wikin finns nu en HTML-version av guiden. Nu mot slutet har även två nya filmer skapats som guiden länkar till. Så totalt har nu FFPG producerat 6 st screencasts.

Hör gärna av dig vad du tycker! :-)

God Jul och Gott Nytt År!

/Jörgen

Jag var med på en mycket givande konferens på Quality Hotel Nacka i Stockholm den 30/11. Mer än 150 personer var där från hela folkbildningen trots det eländiga vädret. För mig och min kollega Liv tog det 6 timmar längre än normalt att ta sig till huvudstaden och det var tur att man bokat uppresan dagen innan. Evenemanget kallades FOCUS 2010 och handlade om folkbildningens roll i ett digitaliserat kunskapssamhälle. För den som vill ta del av vad som hände så spelades mycket in, omkring 300 såg det hela live via Bambuser, och finns nu även i mera redigerat skick tillgängligt på denna sida (via blip.tv):

http://www.resurs.folkbildning.net/page/4078/fokus2010.htm

Det hela arrangerades av Tankesmedjan OmBildning som även finns på Facebook och Folkbildningsrådet.

/Jörgen

I dagarna har jag börjat koppla ihop de tidigare videos som skapats under hösten, till den guide kallad Tre tips i OpenOffice.org som jag tidigare nämnt här på projektsbloggen. Två av de tre tipsen (sidnumrering och presentation med stegvis visad punktlista) är klara, men det tredje och sista tipset återstår att välja. Min tanke är att detta tips ska vara inom Calc/Kalkylark och ska vara praktiskt som många kan ha nytta av och helst ge en aha-upplevelse till nybörjaren! Har du några idéer?

/Jörgen

I förra veckan kom projektets mailinglista för projektets referensgruppen igång. Denna består just nu av folk från Kvarnby, Skurup, Glokala, Österlens och Litorinas folkhögskola, samt Ola från FÖL-gruppen (Folkbildningens Öppna Lärresurser). Mer info om detta kommer senare under projektsidorna.

Läs mer: Referensgruppen igång

I förra veckan skrev jag om att Hagaberg och Mellansels folkhögskola, som använder Ubuntu i verksamheten hade påpekat i forumet Fri Programvara i Folkbildningen att det fanns bekymmer att installera FirstClass-klienten för Linux i nya Ubuntu 10.10. I dagarna har det knåpats med ett script för att fixa detta och nu finns en första version att ladda ner och testa.

Läs mer: Första versionen av Autofcc klar

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.