Så var det åter dags att träffa alla i kursen Grundvux A. Vi inledde med att prata om Wikipedia och hur detta öppna uppslagsverk funkar där vi tittade på Glokalas sida och tittade på historiken om vem som bidragit till denna. Därefter gick frågan till deltagarna om det fanns önskemål om vad vi skulle ta upp i gruppen.

Tillsammans kom vi fram till att fördjupa oss i frågan om datorsäkerhet som jag som hastigast tog upp under vår förra träff. Vi tittade på Post- och Telestyrelsens Tolv goda råd och gick igenom alla punkterna tillsammans där gott om frågor fanns på varje punkt. Vi hann precis med den 12:e punkten och sedan var tiden slut och ni begav er alla på torsdagsträning på Friskis & Svettis.

Stort tack för en trevlig träff idag till alla på Grundvux A!

/Jörgen

Detta med att respektera personlig integritet och ha koll på lagar är viktigt. Man bör vara medleten om Personuppgiftslagen och lagen om elektronisk kommunikation. Jag söke runt ett tag på nätet, tittade på den som används på Wikipedia men fastnade för den som Sveriges Släktforskarförbunds Wiki-rötter använder då den verkade vara justerad för svenska förhållanden. Deras Integritetspolicy verkade vettig och var dessutom licencierad enligt Creative Commons. Vissa justeringar gjorde jag men till stora delar är den densamma. Så nu har projektets wiki en Integritetspolicy som är länkad längst ner på alla sidor. Och en förbehållsida, även den från Wiki-rötter.

De senaste dagarna har jag börjat titta närmare på detta med hemsidesverktyg, eller CMS som det brukar kallas på fikonspråk (Content Management System). Detta är ett av områdena som FFPG ska arbeta med enligt projektplanen så det är hög tid att börja ta en titt på detta. Området ska vara fria och öppna alternativ och det finns en hel del att välja på, så detta kan verkligen vara en snårig djungel att försöka ta sig fram i. Wikipedia har en lista över de flesta och för den oinsatte så kan detta verkligen vara förvirrande. Olika sajter har även specialicerat sig på att vara orienterande såsom cmsreview.com och cmsmatrix.org samt en del webbhotell har enklare översikter såsom Siteground. Trots detta så kan det vara rörigt. Men vilka är de vanligaste och mest kända?

Läs mer: Orientering i hemsidesverktygens djungel

Igår var jag hos den fjärde kursen på Glokala vilket var Grundvux B. Som de tidigare gångerna så presenterade jag projektet och sajterna jag jobbar med. Intressant att se hur hur det blir lite annorlunda varje gång och nu blev det inte så mycket om upphovsrätt och Creative Commons utan mer om Wikipedia och hur detta fungerar där vi tittade på Glokalas wikipediasida och vem som bidragit till denna. Vi tittade på den nya Gimp-filmen om att skala bilder och tillsammans kom vi fram till att nästa gång vi ses i mars ska vi ha övningar kring hur man arbetar med ljud och bild i datorn.

Stort tack för trevlig träff igår till alla på Grundvux B! :-)

/Jörgen

Så var det dax för träff nummer två med Allmän kurs på Glokala med ämnet presentationer. Jag inledde med att prata lite om LibreOffice och turerna kring denna nya fria kontorssvit. Sedan var det tid att praktisk genomföra en enkel övning jag snickrat ihop med några extra uppgifter på slutet för dom som var kvicka. Och snabba var dom! Jag hade gissat att det skulle ta två pass men sista halvimmen var alla klara och vi slutade lite tidigare. Men hur gick det då?

Läs mer: Praktisk Impress-presentations-workshop med Allmän kurs

Idag har jag kört Windows 7 vilket känns lite ovant för en Ubuntu:ist som mig :-) Det har nu skapats tre nya videoguider med hjälp at programmet Camstudio. Två av dem handlar om GIMP, en om hur man installerar programmet och en om hur man skalar ner upplösningen på en bild. Har även gjort lite nya skärmdumpar för att uppdatera den gamla GIMP-guiden som nu ligger på Resurssidorna, vilket kommer att ske senare i veckan. Den sista videon provar jag något nytt: Musik! Jag hittade en ganska trevlig Creative Commons-licensierad låt kallad My Freedom av en Keffy Kay som jag lagt som bakgrundsmusik. Fick korta ner låten någon minut och tona ut den med hjälp av Audacity vilket gick lika lätt i Windows som i Ubuntu. Detta för en något annorlunda och snabb och kanske något smårörig guide till hur man installerar LibreOffice.

Glokala har en kvinnokurs och idag var det dax att hälsa på och presentera projektet. Det var en del som jag träffat tidigare under Glokalas tidigare datorverkstäder och Kvinnokursen är en mycket trevlig grupp med god stämning och man känner sig alltid välkommen! Likt de andra besöken hos de andra kurserna så gick vi igenom projektets hemsida och wiki och vi tittade på några av de filmer som producerats. Vi kom sedan in på detta med bildbehandling och vi tittade därför på den gamla GIMP-guiden som gjordes för nästan ett år sedan och nu ligger på resurssidorna. Jag kom fram till att det behövs en screencast för GIMP till denna guide också, så det får jag ta och börja planera för nu under våren. Till sist tog vi en titt på FirstClass och hur man installerar detta hemma. Tack för en trevlig träff! :-)

/Jörgen

Denna eftermiddag var jag hos Glokalas Allmänkurs och hälsade på vilket var trevligt. Vi började med att titta på OpenOffice Presentation där jag gjort ett bildspel som utgår från Gnutikens 7 skäl att välja fri programvara. Tyvärr kan jag inte lägga presentationen här på bloggen pga dålig koll på licensieringen på bilderna. Det blev iallafall en givande diskussion samtidigt som det blev en demo av programmet - två flugor i en smäll :-)

Läs mer: Presentation hos Allmän kurs med Glokal profil

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.