Igår hade jag en kort men givande datorverkstad med Glokalas Kvinnokurs på Hyllie. Denna gång tittade vi för första gången på bildbehandlingsprogrammet GIMP. Kursföreståndaren Madeleine har tidigare berättat för mig hur de arbeta mycket med OpenOffice Writer med att skriva texter och betydelsen av att arbeta med bilder tillsammans med text och layout för att få det att se mer intressant ut. Hittills har man helt enkelt högerklickat på en bild man vill ha i Firefox och valt "Kopiera bild" och sedan klistrat in i dokumentet direkt. Själv har jag alltid sparat ner bilder lokalt på hårddisken och infogar från fil, så även jag lärde mig något nytt denna träff! 

Läs mer: Skala och beskära bilder med Kvinnokursen

Under våren har jag träffat deltagarna på Allmän kurs Glokal profil två gånger tidigare under vårterminen och idag var det dags för en workshop. Målet var att bekanta sig med GIMP med några enkla bildbehandlingsuppgifter. Därefter skulle man montera bilderna i en presentation och till sist skapa en PDF av denna som alla delade i en gemensam fil-mapp i kursens FistClass-konferens, där vi sedan hade en gemensam bildspels-vernissage på storbildsprojektorn tillsammans.

Läs mer: Workshop om PDF-presentationer på Allmän kurs

Igår var det tur för Grundvux A att se ljud- och bild-demonstrationen som jag veckan innan kört för B-gruppen. Likt förra gruppen så körde vi extern webbkamera och mikrofon via USB till datorn. Denna gång lyckades jag visa hur man laddar ner, installerar och använder det fria ljud- och musikprogrammet Audacity! Vi spelade in ett röstmeddelande och bifogade i FirstClass där då en spelare visar sig i meddelandet direkt, samt tittade på hur man kan redigera och mixa in musik.

Läs mer: Mera ljud och bild med Grundvux A

I eftermiddags var det tid för att åter träffa foket ute på Hyllie Folkets Hus som går kursen Grundvux B. Förväntningarna och som vi sa förra gången vi träffades, var att vi skulle hinna med lite övningar inom området ljud och bild med datorer. Men tiden var redan knapp och 20 min gick åt till att en studievägledare från Komvux hade viktig information, så vi hann tyvärr inte med några praktiska övningar under de sista 40 min som var över, utan det blev mest en demo.

Läs mer: Ljud- och bild-träff 2 med Grundvux B

Sedan årsskiftet så har man kunnat bidra och ändra anonymt på projektets wikisida. Det tog tre månader men så i tisdags så fick vår wiki sitt första anonyma bidrag i form av ett tips på diskussions-sidan som verkar vara skrivet på danska, angående sidan om FirstClass-klineten för Linux. Kul! :-) Det handlar om ett tips om en patchad version av FirstClass som funkar för Ubuntu 10.10 samt i Debian och Mint, har dock inte testat ännu. Naturligtvis blir man ju nyfiken och besökaren verkar komma från Grönland om man ska tro denna koll på IP-numret. I alla fall så är det verkligen kul att få feedback och delaktighet från andra, oberoende av var i världen de befinner sig!

Läs mer: Grönland tipsar på wikin

Vid slutet av förra året så gjordes det ett gemensamt samarbete på Folkbildningsnätets konferens Fri programvara i folkbildningen kring att lösa ett problem med att installera FirstClass i Ubuntu 10.10 Maveric Meerkat. Detta samarbete var att beta-testande folkbildare runt om kring i landet provade ett skript som döpts till Autofcc. De samlade erfarenheterna och själva skriptet finns på en wiki-sida till beskådan, nerladdning och möjlighet för att hjälpa till. Nu i dagarna har en ny version gjorts med nummer 0.3 beta. Det som arbetats med nu är att lösa problemet med 64-bitarssystem som vi tidigare inte riktigt lyckades fixa till förra året. En anings buggigt är det ännu...

Läs mer: Ny version av Autofcc och nytt skript på gång

Idag var det åter tid att träffa Glokalas Kvinnokurs ute på Hyllie Folketshus. Det handlade om foto och bildhantering med datorn. Först inledde Madeleine med att prata om ordet Datornörd som en introduktion till mig! :-) Därefter gick vi sedan över till att titta på vår konferens Datorkunskap Glokala och tittade på länkarna i undermappen Bildbehandling Glokala och Wikipedias bildbank Commons Wikimedia som har många miljoner bilder.

Läs mer: Om Commons Wikimedia och bilder med Kvinnokursen

För två veckor sedan skrev jag om att jag skulle uppdatera den gamla GIMP-guidenResussidorna. Diverse omständigheter gjorde att jag inte hade möjlighet då, men nu har jag kommit till skott och det första utkastet till versionen 1.1 finns nu för nedladding från wikisajten. Jag har även skapat en HTML-verison på wikisidan.

Det som gjorts är att skärmdumparna numera är lite mer moderna då de är gjorda i Windows 7, den första guiden skapades i XP som varit med sedan 2001 vilket inte känns som igår precis :-)

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.