Idag har vi skickat in de sista av ansökningarna för projektmedel inom flexibelt lärande 2013 till Folkbildningsrådet som alla rör den framtida utvecklingen av wikifarmen på olika sätt. Totalt blev det fyra stycken: En om inom ramen för projektområdet Folkbildningens Öppna Lärresurser kallad Wikipedagogik, en inom området re-design som rör praktiska saker på wikifarmen kallad Administrationsutveckling av Wikifam, samt två pilotprojekt. Dessa två sistnämnda är dels ett kursutvecklingsprojekt inom medborgarjournalistik samt en ansökan inom området kurser om permakultur-odling. Vi håller tummarna!

Video
Infoga videos på wikin är nu möjligt
(Grafik public domain från clker.com)

 Under hösten så gick arbetet med wikifarmen vidare. I september och oktober månad så gjordes en modifierad version av en extension, dvs ett tillägg i wikimotorn, kallad EmbedVideo som gör det möjligt att infoga videos i wiki-artiklar. Med denna kunde man sedan tidigare använda Youtube, Vimeo, TeacherTube med flera, och nu byggdes denna ut med möjlighet att även använda Bambuser samt klipp från Folkbildningsnätets Videomaten och Screen9 som används ganska mycket inom folkbildningen. Dessutom höjdes säkerheten då den ursprungliga versionen av EmbedVideo hade ett säkerhetshål som gjorde det möjligt att infoga elak javascript-kod på wikin. Källkoden med modifieringarna finns nu tillgänglig på github.com. För den som undrar vilka wikikoder som behöver skrivas för att kunna visa en video på wikin så klicka på redigera på videotestsidan på Provawikin.

220px-farming
Livet på wikifarmen... CC-BY-NC-SA gem66

Under juli månad påbörjade företaget Kreablo bygget av en Wiki-farm för folkbildningen och arbetet är i full gång. Som motor i denna samling av wikis som är på gång, har valet fallit på Mediawiki. Som projektledare inblandad i denna process känns detta enormt spännande och stimulerande och massor händer just nu! Mera information finns nu på Nättidningen Re:Flex blogg.

/Jörgen

220px-Wikipedia-logoMan kunde få möjligheten att lära din mer om Wikipedia onsdagen den 23/5 på Trycketriet på Rolfsgatan 7B i Malmö. Detta var ett seminarie med tidigare ordföranden i Wikimedia Sverige och författaren Lennart Guldbrandsson.

 

En 8 min intervjuv som spelades in innan seminariet av TV-Malmö finns här:


Vi sände även seminariet på Bambuser som kunde ses på Glokala.se både live (som någon enstaka såg) när det pågick, och för senare uppspelning (just nu har ca ett 40-tal visningar skett). En inspelning gjordes även av TV-Malmö av hela seminariet och har sänts vid många tillfällen under hela sommaren som når ca 100.000 hushåll i Malmö-regionen.

Läs mer: Seminarie om Wikipedia 23/5

220px-leo_wallentin
Workshopsledaren Leo W (Bild Public Domain)

Det har nu gått några veckor sedan min Stockholmstur i förra månaden, och innan Valborg så skickade workshopsledaren Leo Wallentin ut lite anteckningar med länkar från vår första och väldigt givande träff inom Wikimedia Sveriges projekt Wiki Skills.

Workshoppen var uppdelad i ett förmiddagspass och en extra träff på kvällen. Vi var inte så många men det sades många bra saker och tipsen haglade tätt, så tänkte jag försöka återge Leos matnyttiga anteckningsmail här på projektsbloggen.

Läs mer: Sammanfattning från första Wiki Skills Workshopen

edcamp_oresound_tider_20120411_besk
Edcamp Öresound CC-BY-NC-SA JorgenQ

Denna veckan har det varit långa dagar med mycket flackande hit och dit. Men det har varit kul! Första dagen efter Påskhelgen började med en ambassadörsträff inom Folkhögskola 2.0Fridhems folkhögskola,  och dagen efter var det dags för Edcamp Öresound.  Direkt efter detta var det nattåget till Stockholm för att morgonen efter delta i Wiki Skills första workshop, sedan till Folkbildningsrådet för att prata ännu mera wikis och på fredag åter ner till Malmö för att delta i det sista av Globala dagarna.

Läs mer: Resande vecka Malmö - Svalöv, Malmö - Stockholm och tillbaka

De senaste veckorna har uppstartsfasen rullat på i projektet. Här på hemsidan har jag fyllt på efterhand med info och en del inspirerande dialoger har skett i de 37 Flexlärprojektens genensamma community på Folkbildningsnätet. En ny hemsida för projekten där alla listas börjar ta form och de flesta projekten finns nu till beskådan på oer.folkbildning.net/projekt. Jag tycker det är fantastiskt kul att se alla olika intressanta idéer och den enorma bredden på alla projekten!

För några veckor sedan var jag på en delprojektgrupp-träff inom fortbildningsprojektet Folkhögskola 2.0 med deltagare från personalen på Glokala och Malmö Folkhögskola. Tanken är att Fria Wikin ska samverka inom detta projekt. Från början var detta tre grupper som nu slagits samman där det gemensamma ämnesområdet var kommunikation och Sociala Medier.

Läs mer: Uppstart med planering och nätverkande

220px-tollare_gard_sjosida
Tollare Folkhögskola CC-BY-SA Udo Schröter

Strax innan årsskiftet fick vi ett glädjande besked om att vi fått igenom vår ansökan om flexibelt lärande 2012 till Folkbildningsrådet. Så i förra veckan var det då dags för mig att bege mig till en projektledarträff den 9-10 februari för de 11 st metodprojekten samt de 16 FÖL-projekten (Folkbildningens Öppna Lärresurser) som beviljats, under två intensiva konferensdagar på Tollare Folkhögskola. Ytterligare 11 st mindre pilotprojekt finns men dessa skulle istället ha en separat videokonferens på distans några dagar senare.

Det var mycket intressant och spännande att få ta del av alla de mycket olika projektsvisionerna från både folkhögskolor och studieförbund. Under första dagen var alla med och dag 2 stannade FÖL-projekten för fördjupning kring produktion av det material som ska skapas. Det var mycket intryck, information och både nya och sedan tidigare bekanta ansikten från hela folkbildningssverige.

Läs mer: Fria Wikin drar igång!

Powered by Joomla - free Software released under the GNU/GPL License
Template by a4joomla released under CC-BY-NC-SA.